Thor Heyerdahl ble født i Larvik 6. oktober 1914. Han døde i Italia 18. april 2002, 87 år gammel. I løpet av livet sitt dro han på mange ekspedisjoner, laget filmer og skrev 22 bøker. Han kan kalles eksperimentell arkeolog, eventyrer og forfatter.
Thor Heyerdahl blir verdenskjent
Det var først og fremst ekspedisjonen Kon-Tiki i 1947 som gjorde Heyerdahl verdensberømt. Han og fem andre menn seilte 8000 km over Stillehavet på en håndlaget balsaflåte. Ingen av mennene hadde sjøerfaring, og det ble ikke brukt noe moderne utstyr til å bygge flåten. Heyerdahl ville bevise at selv primitive stammer kunne reise langt for mange hundre år siden. Både ekspedisjonen, boken og filmen om ekspedisjonen ga gode inntekter, og Heyerdahl kunne bruke pengene til å finansiere senere ekspedisjoner. Han seilte med sivbåtene Ra, Ra 2 og Tigris, for å bevise kontakt mellom ulike folkeslag allerede i oldtiden.
Heyerdahl som forfatter
Heyerdahl hadde mange teorier, og han skrev bøker og artikler både om teoriene og om ekspedisjonene han la ut på. Han skrev totalt 22 bøker. De fleste av dem finnes i dag som digitale utgaver. Mange av bøkene handlet om Påskeøya og Polynesia, men bøkene omfatter ting og steder over store deler av verden. Det er også skrevet flere biografier om Thor Heyerdahl, der man kan lære mer om mannen.
Heyerdahl som arkeolog
Heyerdahl ledet arkeologiske utgravinger flere steder i verden, blant annet på Galapagos, Påskeøya, Maldivene, Túcume i Peru, på Tenerife og i Russland. Han ble tildelt flere æresdoktorgrader og priser. Han fikk Royal Geographical Societys gullmedalje, og var statsstipendiat fra 1984. Han ble kommandør av St. Olavs Orden allerede i 1951, og kommandør med stjerne av St. Olavs Orden i 1970. I 1987 fikk han den høyeste graden i ordenen, storkorset av St. Olavs Orden. Han fikk også flere andre ordener og medaljer. Likevel ble mange av teoriene hans kritisert av andre arkeologer, og mange av teoriene debatteres fortsatt i dag.
Heyerdahls privatliv
Thor Heyerdahl var enebarn og sønn av bryggerieier Thor Heyerdahl og Alison, født Lyng. Moren drev Larviks museumsforening, og hun hadde stor tro på evolusjonsteorier. Hun var en inspirasjonskilde for sønnen. Thor ble tidlig interessert i dyr og antropologi. Han laget sitt eget museum på rommet, og var også interessert i eksotiske steder. Allerede som barn ønsket han å bli oppdagelsesreisende. Han var gift tre ganger, første gang med Liv Coucheron Torp. Hun var med på hans første ekspedisjon til Polynesia. De fikk to barn sammen, før de ble skilt i 1948.
Heyerdahl giftet seg for andre gang i 1949, med Yvonne Dedekam-Simonsen. Hun hjalp til med organiseringen av Ra-ekspedisjonen, og tok også ansvar for redningsaksjonen da flåten truet med å synke. Hun og Thor Heyerdahl fikk tre døtre sammen, men også dette ekteskapet endte i skilsmisse i 1969. Heyerdahl inngikk sitt tredje ekteskap i 1991. Han giftet seg med Jacqueline Beer, og de var gift helt til Thor Heyerdahl døde i 2002.
Et spennende liv
Thor Heyerdahl studerte zoologi ved universitetet i Oslo. Han var også interessert i mange andre emner, og spesielt i alt som hadde en forbindelse med Stillehavet. Senere møtte han Bjarne Kroepelien, som også var svært interessert i Stillehavet. Kroepelien hadde mer enn 5000 bøker om og fra Polynesia, og disse bøkene engasjerte Heyerdahl enda mer.
Under andre verdenskrig dro Heyerdahl til Canada, og ble senere en del av det norske fallskjermkompaniet i Skottland. Det var under krigen han møtte flere av de som ble med ham på Kon-Tiki-ekspedisjonen. Heyerdahl var ikke opptatt av berømmelse. Han ville først og fremst bevise teoriene sine gjennom oppdagelsesreiser og gjennom å samle arkeologiske bevis flere steder i verden.