Kon-Tiki Museet ligger i Oslo, nærmere bestemt på Bygdøynes. Museet inneholder den originale flåten Kon-Tiki, som Thor Heyerdahl brukt til å krysse Stillehavet. Museet viser også kulturgjenstander og fartøy fra andre ekspedisjoner Heyerdahl gjennomførte. Museet drives som en privat stiftelse, og ble åpnet i 1949.
Flere ekspedisjoner
Selv om museet har fått navn etter Kon-Tiki-flåten, viser det også farkoster og gjenstander fra andre ekspedisjoner. Heyerdahl ville vise at tidlige mennesker kunne seile over havet lenge før hjulet ble oppfunnet, og han gjennomførte flere ekspedisjoner for å bevise dette. På museet kan man se utstillinger om Kon-Tiki-ekspedisjonen, Ra, Tigris, Påskeøya, Galapagos, Fatu-Hiva, og Túcume. I tillegg kan man ta en 30 meter lang hulevandring, og besøke undervannsutstillingen, der det blant annet er utstilt en 10 meter lang hvalhai. Museet viser også fram de 22 bøkene Thor Heyerdahl skrev, og har en egen utstilling om Heyerdahl.
Mer å oppleve
Er man interessert i historien, kan man faktisk se dokumentarfilmen Kon-Tiki hver dag. Den vises daglig i museets kjeller kl. 12.00. Filmen vant Oscar for beste dokumentar i 1951. I tillegg viser museet en kortfilm om Heyerdahl.
Museet har også egne utstillinger for barn. En av disse utstillingene forteller om Kon-Tiki, mens den andre forteller barna mer om Ra-ekspedisjonen. I barnas Ra-utstilling kan barna lese historien fra synsvinkelen til apen Safi, som var med på reisen. Utstillingen om Påskeøya er en av de største i sitt slag i verden, og viser også bilder fra senere ekspedisjoner til øya. Under hulevandringen kan man se unike steiner fra Påskeøya.
Museets historie
Kon-Tiki Museet ble bygget etter initiativ fra Heyerdahl selv og Knut Haugland. Haugland var leder for museet i over 40 år, og bidro til å utvikle og utvide det. Haugland var en krigshelt, og anså museer som viktige bidrag til fred, forsoning og kulturforståelse. Museet ble bygd i flere trinn. Det første året var det bare et enkelt trebygg, men det ble raskt erstattet av et bedre bygg. Det opprinnelige trebygget åpnet i mai 1950. Det permanente bygget åpnet dørene i 1957, og for å finansiere byggingen, ble flåten sendt på turne i Europa. Museet ble utvidet i 1970, for å gi plass til utstillinger om Ra-ekspedisjonene, samt å huse flåten Ra 2. Museet drives uten offentlig støtte.
Et populært turistmål
Museet blir besøkt av folk fra hele verden. Mange av de besøkende er nordmenn, men mange er også utlendinger på besøk i Oslo. Mange kjente mennesker har også vært innom museet, blant annet dronning Elisabeth 2, den thailandske kongen, president Eisenhower og president Clinton, samt Bill Gates, for å nevne noen. Billetter til museet kan kjøpes ved ankomst, eller man kan kjøpe billetter på nettet. Museet har også en butikk, og de byr på omvisninger og foredrag. Bedrifter, organisasjoner og foreninger kan også bli med på ulike kveldarrangementer i museet. Dersom man ønsker en guidet omvisning, tilbys dette på flere språk, av guider som er godt kjent i museet. Det er også mulig å bestille guiding etter ordinær stengetid. Museet ligger idyllisk til i vakker natur.