Dokumentarfilmen Kon-Tiki (1950)

kontiki1950Dokumentarfilmen Kon-Tiki ble utgitt første gang 13.januar 1950, og forteller historien om den berømte ferden over Stillehavet. Filmen ble filmet med smalfilm, og vant Oscar som beste dokumentarfilm.

Ekte opptak

Filmen er sammensatt av ekte filmopptak som Thor Heyerdahl og mannskapet filmet under den 101 dager lange ferden fra Peru til Raroia. Filmens lengde er 75 minutter, og det er de medvirkende på selve seilasen som er filmens hovedpersoner. Filmen ble raskt populær over hele verden, og ble belønnet med en Oscarpris. Filmen finnes på DVD, men den kan også sees hver dag på Kon-Tiki Museet i Oslo.

En tilfeldig film

kontiki19501Dokumentaren kan på mange måter kalles en tilfeldig film, for filmopptakene på ferden ble ikke gjort for å lage en dokumentarfilm. Heyerdahl var en oppdager, ikke en filmskaper, og mange av opptakene var veldig dårlige. De ble gjort med et 16 mm opptrekkskamera, og forholdene ute på havet gjorde det mange ganger vanskelig å filme. Noe filmmateriale ble til og med ødelagt på turen. Men to år etter ekspedisjonen ble to svensker interessert i å lage en dokumentar. De forstørret originalopptakene til 35 mm, justerte lyset og klarte å stabilisere bildene. Resultatet ble den prisbelønnede filmen. Både filmen og selve ekspedisjonen tjente inn penger som ble brukt til å finansiere senere ekspedisjoner.

Spenning i lav kvalitet

Dette er ingen høykvalitetsfilm når det gjelder selve opptakene, men det er heller ikke bildeeffekter eller filmkvalitet som gjør filmen god. Det som gjør den spennende, er at den handler om en fascinerende og interessant ekspedisjon. Filmen dokumenterer reisen for ettertiden, og viser hvor spennende og krevende reisen var. At den til tider er litt klossete og amatørmessig gjør faktisk at filmen blir ekstra sjarmerende.

Filmens oppbygging

kontiki19502Filmen er både grundig og interessant oppbygd. Man får lære mer om hvordan flåten ble bygget, og hvordan ferden ble planlagt. Selve filmopptakene var uten lyd, men Thor Heyerdahl snakker og forklarer underveis i filmen. Vi får bli med på alt fra dagliglivet om bord til truende farer. Med Heyerdahls forklaringer, blir filmen nesten som et foredrag, men den blir aldri kjedelig.

Filmen viser hvordan seks menn uten erfaring på sjøen krysser havet. De møter ukjente fiskearter, haier og hvaler. Mange av de mest spennende hendelsene ble ikke filmet, for når det var storm, hadde ingen tid til å filme det som skjedde. Men det vi ikke får se bygger opp mye av spenningen i filmen.