Bøker om Kon-Tiki

Det er skrevet flere bøker om Kon-Tiki-ekspedisjonen. Den mest kjente boka ble skrevet av Thor Heyerdahl etter selve ekspedisjonen. Mange andre bøker om dette temaet er skrevet av ulike forfattere.

Originalboka

kontiki1948Boka Thor Heyerdahl selv skrev om ekspedisjonen ble utgitt i 1948. Den forteller om ferden over Stillehavet, der seks menn tilbrakte 101 dager på en flåte. De seilte 8000 km, og møtte mange utfordringer på veien. Boka og dokumentarfilmen gjorde Heyerdahl til en internasjonal kjendis. Salget av boka, samt inntektene fra filmen, bidro også til å finansiere andre ekspedisjoner. Boka har blitt oversatt til mer enn 70 språk. Det har blitt solgt over 50 millioner eksemplarer verden over.

Andre bøker av Thor Heyerdahl

kontiki1952Thor Heyerdahl skrev også en bok om teorien bak Kon-Tiki-ekspedisjonen. Den kom ut i 1952, og heter American Indians in the Pacific. The Theory Behind the Kon-Tiki Expedition. Boka Sjøveier til Polynesia er en samling av foredrag og artikler som ble samlet til en bok. Boka ble først utgitt på tysk, men finnes også på norsk. Her kan man lese mange teorier, og boka tar også for seg teoriene bak Kon-Tiki-ekspedisjonen og teknikken bak balsaflåten.

Barnebok om Kon-Tiki

kontikiericErik Hesselberg, som var navigatør på flåten, skrev en barnebok om ekspedisjonen. Boka heter Kon-Tiki og Jeg, og inneholder herlige illustrasjoner og spennende eventyr. Boka forteller om byggingen av flåten, tiden på havet og ankomsten på Raroia. Hesselbergs illustrasjoner viser kart, tekniske detaljer på flåten, karikaturer av mannskapet og andre personer, og mye annet spennende. Selv om dette egentlig var ment som en barnebok, vil også voksne finne mye interessant i denne boka.

Biografier

thorbookKon-Tiki blir selvsagt også nevnt i alle biografier om Thor Heyerdahl, og dem finnes det flere av. Ragnar Kvam skrev den offisielle biografien, som er i tre bind. De tre bøkene heter Thor Heyerdahl: Mannen og havet, Thor Heyerdahl: Mannen og verden og Thor Heyerdahl: Mannen og mytene. Hver bok tar for seg et kapittel i Thor Heyerdahls liv, og det er først og fremst i den første boka man kan lese om Kon-Tiki.

Ettersom Thor Heyerdahl er kjent verden over, er han nevnt i mange bøker. Ikke alle disse bøkene finnes på norsk. Heyerdahls teorier har blitt både framhevet og kritisert i ulike bøker, derfor er navnet hans og navnet Kon-Tiki antakelig nevnt i hundrevis av bøker, avhandlinger, artikler og foredrag. Kon-Tiki bidrar fortsatt til debatt og interesse verden over, og interessen har økt etter spillefilmen fra 2012.